De tien, de halve en de hele

Hét handboek voor de prestatiegerichte hardloper!

Bijna twee jaar heb ik gewerkt aan dit bijzondere hardloopboek. Ik ben erg trots op het resultaat: niet alleen op de inhoud, maar ook op de vorm. Bij het schrijven heb ik altijd voor ogen gehouden dat de theorie relevant en begrijpelijk moet zijn voor zowel hardlopers als trainers. Het was een enorm project: uiteindelijk hebben ruim vijftig anderen er aan meegewerkt. Onder hen atleten, trainers en specialisten die bereid waren om vanuit hun specifieke deskundigheid de meest actuele informatie te delen. De vakmensen van de uitgever (Arbeiderspers) hebben de tekst, de vele schema’s, de 50 afbeeldingen en ruim 70 foto’s tot een prachtig mooi geheel gesmeed. Bijzonder plezierig was de samenwerking met Jip Vastenburg en Michel Butter. Hun persoonlijke ervaringen, trainingsschema’s en foto’s maakten het boek meer dan compleet. Gebruik het menu hieronder voor meer informatie.

Bestellen

Het boek is in april 2018 verschenen. Inmiddels is er een vierde druk. Het bevat 386 bladzijden, fullcolour en de vaste verkoopprijs is vastgesteld op € 39,99. Om het boek te bestellen, maak je € 39,99 over op NL38 INGB 0008 4859 63 t.n.v. RobVeer.Com, Overberg. Ik zal het boek zo snel mogelijk naar je verzenden. Vergeet daarbij niet je naam en adres te vermelden, zodat ik weet waar het boek naartoe moet. Alle boeken die via deze site worden besteld bevatten een handgeschreven bericht met handtekening. Vind je het leuk als ik een persoonlijke boodschap in je boek schrijf, voor jezelf of een ander, geef dat dan aan bij je bestelling of via de e-mail.

‘De tien, de halve en de hele’ is hét handboek voor prestatiegerichte hardlopers. Het bevat alles wat hardlopers, die zichzelf wil verbeteren, moeten weten. Geen droge theorie (hoewel het soms onvermijdelijk is om even de diepte in te gaan) maar heldere teksten met steeds een vertaalslag naar de praktijk. Wie graag de trainingsarbeid vertaalt in een beter uithoudingsvermogen en snellere tijden, vindt hier alle kennis die daarvoor nodig is. Ik heb gekozen voor een brede en toegankelijke opzet waardoor de inhoud even zo relevant is voor beoefenaars van andere duursporten en hun trainers.

De inhoud beslaat drie delen.

  • In Deel 1 wordt de relevante theorie beschreven. Het is mijn stellige overtuiging dat een sporter die hiervan kennis heeft meer rendement uit zijn of haar trainingen zal halen. Verdeeld over vijf hoofdstukken komen de onderwerpen ‘Trainingswetten’, ‘Energiebronnen’, ‘Gezondheid’, ‘Praktijk’, ‘Wedstrijdlopen’ en ‘Mentaal’ aan bod. Stevig gestoeld op actuele inzichten vanuit de wetenschap worden deze onderwerpen op een heldere manier uitgelegd. Daarbij staat steeds de vraag centraal: wat betekent dit voor jouw trainingspraktijk? Michel Butter en Jip Vastenburg vullen de informatie aan met interessante ervaringen, nuttige tips en opmerkelijke anekdotes.
  • In Deel 2 vind je de schema’s waarmee je kunt gaan trainen voor jouw tien, halve of hele marathon. Elk hoofdstuk begint met een ‘ode’ aan die afstand. Zo schreef Abdi Nageeye de ‘Ode aan de 10 km’; bracht Abdekader Benali zijn ervaringen onder woorden in zijn mooie ‘Ode aan de halve marathon’. De ‘Ode aan de hele marathon’ komt van Gerard Nijboer, die daarin teruggaat naar zijn eerste ervaringen met de klassieke afstand en vaststelt dat er sindsdien veel is veranderd. Bij de keuze van de schema’s in dit deel kijk ik heel bewust verder dan mijn eigen keuken. Zo kun je zelf kiezen welke aanpak jou het best ligt, en het desgewenst na verloop van tijd eens over een nader boeg te gooien en een andere trainingsmethode te proberen. Er leiden meer wegen naar Rome. Voor elke afstand geef ik vier schema’s, elk vanuit een andere invalshoek. Je vindt hier schema’s vanuit de ideeën van Arthur Lydiard, de legendarische en invloedrijke coach uit Nieuw Zeeland. Er staan schema’s in op basis van de Methode Verheul, de trainer van het Utrechtse AV Phoenix, wiens intervalmethode ook buiten de Domstad navolging vond en vindt. De derde insteek is van recentere datum: de schema’s die ik vanuit het ‘gepolariseerd trainen’ heb opgesteld hebben daarom een enigszins experimenteel karakter. Het vierde schema voor elke afstand komt uit mijn eigen archief en heb ik aangegeven als ‘mijn favoriet’.
    In dit tweede deel overigens ook ‘stiekem’ aandacht voor de 15 kilometer, met onder andere een mooie ‘Ode aan de 15 km’ van Wilma van Onna over haar ervaringen in het Amerikaanse wedstrijdcircuit.
  • In Deel 3 vind je een aantal topschema’s van Nederlandse toplopers terug. Waarschijnlijk niet heel erg toepasbaar voor de gemiddelde hardloper, maar daarom niet minder interessant. Wat trainden die toppers veel (en vaak ook nog hard)! Je vindt er onder andere het schema dat Kamiel Maase volgde in voorbereiding op de marathon van Amsterdam 2007, waarin hij zijn eigen nationale record verbeterde. En het schema dat Lornah Kiplagat in 2003 volgde in de aanloop naar het WK 10.000m in Parijs, waar ze vierde werd en het Nederlands record op die afstand verbeterde. Verder vind je hier topschema’s van Michel Butter en Merel de Knegt voor de 10 km; van Greg van Hest en Jip Vastenburg voor de halve marathon en van Miranda Boonstra voor de marathon. Last but not least en in detail het succesvolle trainingsplan dat Marti ten Kate aanhield tijdens zijn voorbereiding op de 10.000 meter én de marathon op de Olympische Spelen van Seoel. Om de vingers bij af te likken!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *